Wat is Osteopathie?


Osteopathie gaat uit van het lichaam als een totaliteit; van spieren tot bindweefsels en van gewrichten tot zenuwen. Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij de osteopaat met zijn handen het hele lichaam onderzoekt op beweeglijkheid van alle weefsels en structuren. Daar waar er bewegingsverstoringen zijn ontstaan, gaat de osteopaat aan het werk om dit bewegingsverlies te herstellen. Hierbij worden niet de symptomen behandeld, maar juist de oorzaak van de klachten. Zodra de normale beweging in de weefsels weer hersteld is, dan is het lichaam in staat de problemen zelf op te lossen.
 
Een osteopaat onderscheidt in het lichaam drie bewegingssystemen:
 
•      Pariëtale systeem: het bewegingsapparaat; de botten, spieren en gewrichten.
•      Viscerale systeem: de inwendige organen met ophangsysteem en bindweefsels met daarin de bloedvaten en het lymfestelsel.
•      Cranio-sacrale systeem: de schedel en wervelkolom met daarbij de zenuwen.
 
Er is sprake van een continue wisselwerking tussen deze drie bewegingssystemen. Uitgangspunt in de osteopathie is dat het lichaam één geheel is en dat alles in het lichaam moet kunnen bewegen. Een bewegingsbeperking in één systeem heeft dan ook direct invloed op de andere systemen. Bewegingsverlies kan ontstaan door bijvoorbeeld ziekte, ongeval, operatie, stress of slechte leefgewoonten.

Naast de behandeling zal de osteopaat u inzicht geven in de oorzaak van de klacht. Om het totaal te behandelen kan de osteopaat u advies geven met betrekking tot voeding, beweging en leefstijl.

Video - Wat is osteopathie?

 

Orthomoleculaire therapie

Als osteopaat staan we dagelijks voor de uitdaging om onze cliënten optimaal te assisteren in hun genezingsproces. In het totaalproces van de osteopatische behandeling, is voeding volgens de orthomoleculaire principes een waardevolle aanvulling binnen onze behandeling.
 
Dit betekent niets anders dan de juiste mineralen, vitaminen, aminozuren en moleculen, in de juiste verhoudingen en juiste hoeveelheden tot ons nemen. Dit is nodig om de biochemische processen in het lichaam optimaal te laten verlopen of te herstellen.
 
Gezondheid is voor een belangrijk deel te beïnvloeden vanuit een goede orgaanfunctie. Vertering, absorptie en verwerking van de juiste voedingstoffen levert een substantiële bijdrage aan de gezondheid. Ieder individu heeft zijn eigen behoeften, afhankelijk van de situatie. Of je nu een topsporter bent of iemand met chronische buikklachten, malabsorptie, obesitas of chronische vermoeidheid. Voeding is de basis op weg naar verbetering.

Hippocrates zei, “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”
 

Klachten en indicaties

Hieronder vindt u een overzicht van klachten waarvoor u contact met de osteopaat kunt opnemen. Als uw klacht hier niet bij staat, overleggen wij graag met u over een mogelijke behandeling. Neem bij twijfel gerust contact met ons op.

Indicaties volwassenen

Pijn in de rug, Schouderklachten, Sportblessures of verstuikingen, Whiplash, Hoofdpijn/migraine, Aangezichtspijn, Maagklachten, Darmklachten, Menstruatieproblemen, Buikpijn, Bekkenbodemproblemen, Pre- en postnatale klachten, Post-operatieve klachten, Chronische vermoeidheid.

Zwangere vrouwen

Ook aanstaande moeders kunnen last hebben van allerlei klachten. Deze klachten kunnen de zwangerschap lastig maken, zoals lage rugklachten, bekkenklachten, harde buiken, misselijkheid en braakneigingen. De osteopaat kan bij deze klachten helpen zodat u de zwangerschap fijner kunt ervaren. 

Sporters

Wanneer je graag sport, als recreant of topsporter, is een blessure het laatste waar je op zit te wachten. We zien bij sporters helaas vaak terugkerende blessures die niet overgaan. (Top)sporters balanceren continue op het randje van net genoeg belasting om beter te worden of net te veel belasting wat leidt tot blessures. Doordat de osteopaat niet alleen naar de blessure kijkt, maar een totale benadering heeft - anatomie, fysiologie, biomechanica en voeding - kan deze uitkomst bieden. Het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk wordt gezien door ervaren behandelaars met een hart voor sport.

Indicaties sporters

Overbelasting spieren en pezen, Nek/rugklachten, Knieklachten, Tenniselleboogklachten, Vermoeidheidsklachten, Orgaan problematieken tijdens het sporten.

Baby’s en kinderen

Osteopathie is een zeer geschikte behandelwijze voor baby’s en kinderen door de milde technieken. Kinderen reageren over het algemeen ontspannen op de manuele behandeling en laten zich meestal snel en effectief corrigeren.
 
Kinderen zijn op alle vlakken nog volop in ontwikkeling, van het zenuwstelsel tot de motoriek. Indien een bewegingsbeperking in het lichaam optreedt, raakt het kind uit balans. Dit kan zich uiten in het niet lekker in zijn /haar vel zitten, hoofdpijn, buikpijn etc. Door deze spanning tijdig te herstellen, kunnen we klachten op latere leeftijd voorkomen. Tijdens de behandeling houden we natuurlijk altijd rekening met de leeftijd van het kind en de bijbehorende ontwikkelingsfase. Hieronder vindt u een lijst van de meest gebruikelijke indicaties voor osteopathie bij baby’s en kinderen.
 

Indicaties baby's en kinderen

Voorkeurshouding van het hoofd / Afvlakking van de schedel, Veel huilen, Algemene onrust, Slaapproblemen, Ontwikkelingsproblemen, Chronische oorklachten, Slik- of zuigproblemen, Hoofdpijn, Buikkrampjes, Maagkrampjes, Obstipatie, Vermoeidheid.